Благовещение

Денят се празнува в чест на благата вест за раждането на Иисус Христос. Наричат го още половин Великден. Православната църква утвърждава празнуването на Благовещение през 7 век и оттогава всяка година на 25 март почита възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Народното поверие гласи, че на тази дата долитат лястовиците, носейки благата вест за идването на лятото. Вярва се, че на този ден всяка рана заздравява по-бързо, за това на Благовещение се пробиват учите на момиченцата, а животновъдите дамгосват стадата си. Според вярванията това е денят, в който мечката се буди от зимен съм и кукувицата долита, за да извести, че зимата си е отишла.

Имен ден празнуват всички, носещи името Благовест, Благовеста, Благо, Евелина, Благой и други. Честит имен ден на всички празнуващи!

Празнична трапеза

Макар и по време на Великите пости, поради празничността на Благовещение е позволено да се яде риба. Характерно ястие на този ден е рибникът – риба с ориз. Тъй като празникът съвпада с началото на пролетта е прието да се сготви и „нещо зелено” – разнообразни ястия от риба, лапад, спанак и други. Според християнските обичаи на Благовещение се пече пита, която намазана с мед се раздава на съседите.

Да изпратим зимата и да посрещнем пролетта

Нека с топлота в сърцата си да изпратим зимата и отворим душите си за всяка блага вест и всяко ново начало! Нека бъдем по-добри! Усмихнете се на пролетното слънце, а вечерта посрещнете на трапезата с приятели!