Зимен фестивал

Събитието се провежда в последната седмица на месец февруари. Зимния фестивал стартира ежегодното си организиране през 2018 година по идея на Школа по алпинизъм и катерене и хижа Плевен. Фестивалът на зимната планина е насочен към всички планинари с интерес към зимните преходи и активности. Създаден е за всички, които искат да се повеселят и забавляват, а заедно с това и да поспортуват.

Всяка година, когато снежната покривка е покрила Стара планина, амбициозните ръководителите на Школата разнообразяват мероприятието с нови спортни активности.

Всяка година основната програма включва:

– изкачване с водач на вр. Ботев,
– начални стъпки в катеренето по замръзнал водопад с инструктор,
– ски туринг и фрирайд с водач,
– посещение на пещера с водач,
– прожекции на филми,
– презентации на наши алпинисти и пътешественици,
– запознаване с училището за планински водачи.

Гарантиран е приятен уикенд сред уникалната природа около хижа Плевен и Средна Стара планина.

2018 година

През 2018 година се постави началото на ежегодния зимен фестивал на хижа Плевен. Мероприятието съвпадна с Алпиниада „Северен Джендем“ – два дни спортни зимни мероприятия се вихриха в района на Бъзов дял: изкачване на връх Ботев, посещения на пещера Водните дупки, ледено катерене, ски-туринг, фрирайд и други. Вечерта всички участници и гости се събраха на прожекциите на филма за първото българско изкачването на Серо Торе – „Опашката на дракона”, представане от учатниците в експедицията и видеопрезентация на Училището за планински водачи „Васил Левски“ в с. Черни Осъм – единственото по рода си в България и второто в Европа училище с такъв профил.

2019 година

През 2019 година имаше още по-голям интерес към събитието. Зимният фестивал на хижа Плевен се организира съвместно от Школа по алпинизъм и катерене, хижа Плевен и магазини „Стената“. Мероприятието отново бе насочено към всички, които искат да се повеселят и забавляват, а заедно с това и да поспортуват. Можете да се запознаете с пълната програма на Феста тук.

Проведе се между 21 и 24 февруари 2019г. Четири дни по северния склон на връх Ботев се вихриха разнородни спортни зимни мероприятия – ски туринги и фрирайд преживявания, ледено катерене по Северно-Джендемските водопади, зимни преходи до връх Ботев и други местности и върхове в района, разходки със снегоходки .

Всеки ден беше изпълнен с многообразни емоции и неповторими преживявания. Всяка вечер бяха предвидени разнообразни програми – тематични филми и презентации, музикални програми и представяния. Много адреналин + много емоции = незабравими изживявания!

Благодарности на всички, които допринесоха това да се случи и всички, които бяхте с нас и се забавлявахме заедно!

Поход до връх Ботев
Ледено катерене
Ски туринг