История на хижа Плевен

Бъзов дял е местност, обвеяна с легенди. Някога била гнездо на хайдути, днес – кръстовище на важни туристически пътеки. Природата щедро я е надарила с обширни поляни, прохладни букови гори, буйни извори с кристално-студена вода, скални зъбери и пленителни гледки. Не случайно на Бъзов дял му се носи славата на една от най-привлекателните кътчета на Средна Стара планина – чист въздух, многородни природни богатства и впечатляващи панорами.

Големият туристически наплив в този прекрасен район и липсата на друга хижа между връх Ботев и хижа Амбарица по това време, спомогнали да се зароди идеята за построяване на планински дом в района. През 1964 година е направен оглед на най-подходящото за тогава място и стартира план за построяване на туристически дом на Новоселски поляници. През есента настъпило голямо засушаване, водоизточниците около бъдещата постройка пресъхнали и това наложило търсенето на по-подходящо място за строеж.

През 1967 година плевенските туристи започват да изграждат хижа на това величествено място, която кръщават на своя роден град. На 3 юли е направена първата копка. Издигането на планинския дом се извършва при изключително сурови и трудни условия. През първата година силна буря отнася целия кофраж и връща проекта в изходна позиция, но с желязна воля, младежки жар и ентусиазъм биват преодолени всички трудности. Строежът на хижа Плевен е завършена през 1971 година и днес е притегателна туристическа дестинация, която ежегодно привлича хиляди туристи.

След официалното откриване на хижа Плевен на 14 ноември 1971 година и пускането и в експлоатация, строителните работи продължават. Изгражда се 5-километров асфалтиран път от ВЕЦ „Видима“ до м. „Мазането“, където е паркингът на хижа Плевен, построени са стабилни мостове, прекарана е телефонна връзка между Водохващането и хижата. Бараките, обслужвали строителите са пригодени за спални помещения, направена е просека за ски-писта и е построен първия малък ски-влек. Направена е първата копка на новата сграда „Плевен-2”. Подобренията на комплекса на хижа Плевен продължават през годините. През 2018 година е реновиран почти напълно, ремонтните и освежителни дейности продължават и до днес.

Началото на 80-те години в салона е изработен художествения декор „Хайдушка сватба” – дар от художника Тома Трифонов за новопостроената хижа.

В много кратки срокове хижа Плевен се утвърди като търсен и изключително посещаван туристически обект.