Читалнята

Високо в облаците, близо до звездите, сред магична природа, там където можеш да останеш сам със себе си и да се потопиш във вълшебството на планината се намира своеобразната Читалня „Книги в облаците”. Храна за душата, аутопия за сетивата, спокойствие за съзнанието са целите, които проектът е създаден да осигури на хората, живеещи в този забързан свят, да им помогне да се отърсят от вихрушката на  препускащото ежедневие.

Читалнята „Книги в облаците“ е създадена с цел да се обособи едно уютно високо планинско място с невероятен изглед към величествения връх Ботев и необятната красота на Северен Джендем, в което на спокойствие и тишина човек да се отдава на книгите.

Откриване

На 15 декември 2019 година се състоя официалното откриване на Читалнята, възможно благодарение на всеотдайната подкрепа на отявления планинар Милен Неделчев, който представи идеята на проекта. Празничното откриване протече с много ентусиазъм, вълнения и положителни емоции под звуците на виртуозните изпълнения на рояла, който се помещава в Читалнята. Сред спокойна атмосфера и хубава музика бе представена последната книгата на писателя Николай Илчевски – „Записки от селската кръчма“. Гостите се срещнаха с алпинистите от експедицията „Патагония 2015 – Опашката на дракона“, реализирали първото българско изкачване на връх Серо Торо. които бяха подготвили прожекция на късометражния филм „Dragon’s Tail“ за подготовката, патилата и изкачването на върха.

Освещаване

На 22 януари се състоя Освещаването на Читалнята и хижата от отец Кънчо Кабадийски. Празничната церемония се отбеляза с разнородни симфонични изпълнения на блестящия музикант Теодора Николова, която с искреността и таланта си за пореден път успя да стопли сърцата на всички присъстващи.

Високо в облаците

Днес Читалнята „Книги в облаците” представлява единствената по рода си библиотека с богат и разнороден книжен фонт, простираща се в напълно реновирано и модерно помещение на хижата, където всеки който желае може да почете любимата си литература високо „в облаците” на чист въздух, наслаждавайки се на величествената панорама, която се разкрива срещу Читалнята.

Помещението е оборудвано с роял, на който ежемесечно звучат пленителни виртуозни изпълнения. Всеки пианист има възможност да посвири на този вълшебен инструмент „Високо в облаците” и да си достави незабравим спомен.

Със стартирането на проекта започна и организацията на разнообразни събития, за които всеки месец можете да се информирате на сайта или фейсбук страницата на хижа Плевен.

Звуци в облаците

Избрани откъси от най-хубавите изпълнения, звучали в Читалнята – любителски записи

Избрани предавания